Dacă ai între 15 și 24 de ani, poți fi expus unui risc ridicat de meningită meningococică, comparativ cu alte grupe de vârstă15.
Bacteriile care cauzează meningita meningococică se pot răspândi de la o persoană la alta, prin secreţiile de la nivelul nasului şi gâtului (de exemplu prin saliva celor care sunt purtători de bacterii.)16
Comparativ cu alte grupe de vârstă, adolescenții și adulții tineri au o probabilitate mai mare de a fi purtători ai bacteriilor care cauzează meningită meningococică16.
În medie, 24% dintre persoanele în vârstă de 19 ani sunt purtătoare de bacterii fără a prezenta simptome17. Poți fi purtător și să răspândești bacteriile care cauzează meningită meningococică, fară să fii conștient de asta16,18.
Consecințele pot fi grave, chiar şi cu un tratament medical adecvat16.
1 persoană din 10 care contractează meningită meningococică moare din cauza bolii16.
2 persoane din 10 vor suferi de complicații permanente, inclusiv amputarea membrelor și deficiențe mentale și motorii16,19,20.
Vaccinarea pentru adolescenții și adulții tineri
Există cinci tipuri de bacterii care cauzează majoritatea cazurilor de meningită meningococică (A, C, W, Y și B)16.
Nu există un vaccin unic care să te protejeze împotriva tuturor celor mai frecvente cinci serogrupuri care produc meningita meningococică – sunt necesare cel puţin două vaccinuri16.
Vorbeşte cu părinţii şi medicul tău pentru a afla mai multe detalii despre vaccinurile meningococice și cum pot acestea să te protejeze împotriva celor mai frecvente serogrupuri.